Koprivničko-križevačka županija smještena je u sjeverozapadnom dijelu Republike Hrvatske te pripada Panonskoj megaregiji. S površinom od 1.748 km2  i 101.661 stanovnika sedamnaesta je po veličini županija u Hrvatskoj.

Sjeveroistočni dio Županije čini dolina rijeke Drave, stoga projekt Amazing Amazon of Europe od značaja je za razvoj turizma. Kao svojevrsni nastavak projekta Amazon of Europe Bike Trail u kojem su uspostavljene sjeverna i južna biciklistička ruta oko rijeka Mure, Drave i Dunava kroz pet država, Amazing AOE projektom razvija se „zelena destinacija“ područja europske Amazone uspostavom uvjeta za razvoj visoko kvalitetnog turizma, temeljenog na resursima ekosustava.

Amazing

Project co-funded by European Union funds (ERDF, IPA)

 

U sklopu projekta Amazing Amazon of Europe s radom je počeo online rezervacijski servis „Amazon of Europe Bike Trail“ putem kojeg svi ljubitelji prirode i aktivnog odmora mogu rezervirati svoj boravak na jedinstvenom području UNESCO Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, pa tako i na etapama rute koje se nalaze u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Biciklistička staza Europska Amazona duga je preko 1.250 kilometara i prolazi s obje strane rijeka duž kojih se nalaze brojne turističke znamenitosti i jedinstveni riječni krajolik. Svaka staza je podijeljena na dnevne etape – 11 na Sjevernoj stazi te 16 na Južnoj.

 

Etapa S6 prolazi od Preloga do Koprivnice u dužini od 56 kilometara, a obuhvaća slikovito ušće rijeke Mure u Dravu koje je zaštićeno u sklopu Posebnog ornitološkog rezervata Veliki Pažut.
U blizini su livade u Zovju, jedno od rijetkih staništa zaštićenih vrsta leptira velikog plavca i zagasitog plavca.

Slijedi jezero Šoderica, turistička točka Podravine za odmor i rekreaciju. Blizu jezera nalazi se korito Drave na koje se pruža fantastičan pogled s botovskog mosta.

U Koprivnici biciklisti završavaju dnevnu etapu uz obilazak gradskih atrakcija, te uživanjem u podravskim gastronomskim i enološkim specijalitetima.

 

 

 

Etapa S7 povezuje Koprivnicu i Đurđevac u dužini od 51 kilometar te obuhvaća područje Regionalnog parka Mura-Drava. Također, put ne zaobilazi Hlebine, kolijevku svjetski poznate Hlebinske škole naivne umjetnost u čijim galerijama su izloženi najbolji radovi oslikani u maniri naive. Slijede Molve, hodočasničko središte u kojem je smještena tzv. podravska katedrala.

Put vodi do jezera Čingi Lingi i Sekuline, mjesta za odmor. Kroz Prekodravlje slijedi vožnja uz hrastove šume te Čambinu, barski ekosustav i jezero Ješkovo, stari meander Drave u obliku potkove. Dan se završava u Đurđevcu uz izvrsna „vina s peskov“

 

 

Etapa S8 duga je 36 km gdje biciklisti mogu posjetiti jedinu hrvatsku pustinju, Đurđevačke pijeske, područje proglašeno posebnim geografsko botaničkim rezervatom. Tu je i utvrda Stari grad, srednjovjekovni fortifikacijski objekt, uz koju se vezuje Legenda o Picokima.

Blizu je i jezero Drnić, mjesto za mirnu rekreaciju te izletište Čarda, a na više lokacija se može istražiti okruženje Regionalnog parka Mura-Drava. Slijedi pitoreskno naselje Brodić te bogata etnografska kolekcija Cugovčan i ekološki vrt mira. U blizini su i Kloštranski peski, pojas čistog pijeska koji omogućuje potpuni dojam života u pustinji.

 

 

Contact info
Antuna Nemčića 5, Koprivnica, 48000, Hrvatska

+385 48 658 217

vladimir.sadek@kckzz.hr

http://www.aoebiketrail.com
http://www.podravinaprigorjebike.com

 

Osoba za kontakt tijekom trajanja sajma:

Vladimir Šadek, viši savjetnik-specijalist za europske fondove u Koprivničko-križevačkoj županiji

vladimir.sadek@kckzz.hr

+385 99 217 3530

LOKACIJA
Kontaktirajte izlagača

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.